Szótár:

Adverz reakció: Nem kívánt hatás.

Allergén: Az allergiás tüneteket kiváltó anyag, ez lehet étel, pollén, gyógyszer, rovarméreg stb.

Allergén specifikus antitest: Az allergiát okozó anyaggal szemben termelődött antitest (ellenanyag), amely csak az adott allergénre jellemző (specifikus). Kimutatása vérteszttel történik, pozitív esetben az allergia igazoltnak tekinthető. Az ellenanyag általában IgE típusú (E immunglobulin= E antitest)

Allergiás kontakt dermatitis: Bőrrel érintkező anyagok váltják ki az ekcémát.

Angioneurotikus ödéma: Vizenyőképződés a laza kötőszövetekben, főleg légutakban és szájnyálkahártyában. A csalánkiütéseket kísérheti. Gégevizenyő miatt életveszélyes állapotot jelent.

Antidepresszánsok: Depresszió ellen használatos gyógyszerek.

Antihisztaminok:
Olyan allergia ellenes gyógyszerek, amelyek a hisztamin ellen hatnak.

Aspecifikus: Nem csak az adott egyénre, betegségre jellemző tulajdonság.

Atópia: Veleszületett fogékonyság allergiás megbetegedésekre.

Atópiás dermatitis:
Bőrgyulladás, mely rendszerint gyermekkorban kezdődik és egész életen át tart. Külön fejezet foglalkozik vele.

Autoantitestek: Olyan ellenanyagok, amelyek autoimmun folyamat során képződnek, a szervezet saját anyagaival szemben termelődnek.

Autoimmun: A szervezet saját sejtjeit, szöveteit az immunrendszer idegenként ismeri fel és velük szemben immunválaszt indít el.

Biogén aminok: Biológiai hatású, az allergiás reakciók egyik fontos átvivő anyagához a hisztaminhoz hasonlító molekulák, amelyek szintén szerepet játszanak a tünetek kifejlődésében. Az álallergia során is felszabadulhatnak a szervezetben, vagy pl. táplálékkal kerülnek be oda. Ilyen többek között a sajtban lévő tiramin is.

Ceramidok:
A bőr saját, zsírtartalmú molekulái, szerepük van a bőr védekező készségének kialakításában. A hámsejtek közötti térben, azokat mintegy összetartva vesznek részt a bőr vízvesztésének megakadályozásában. Atópiás dermatitisben jellemző, hogy mennyiségük csökken.

Conjuctiva: A kötőhártya latin elnevezése, gyulladásakor a conjuctivitisről beszélünk.

Diamino- oxidáz: a bélben az élelmiszerrel bejutó hisztamin bontásáért felelős enzim.

DPT (drogprovokációs teszt): Gyógyszerallergia kivizsgálásában alkalmazott eljárás, ennek során a betegnek a gyanúba vett gyógyszert adják be és figyelik a klinikai tünetek megjelenését. Alkalmazásakor súlyos reakció léphet fel, csak intézetben végezhető, meghatározott feltételek mellett.

EHC( Europian Health Card): E111-es nyomtatvány(európiai egészségügyi kártya) ezt kell külföldi utazás esetén magunkkal vinni, megfelel a magyar TB kártyának.

Endorfinok: Boldogsághormonnak is nevezik őket, az idegsejtek és más sejtek egymással kémiai anyagok felszabadulása és hatása útján kommunikálnak, ezek közé tartoznak a az endorfinok is.

Ellenanyag: Fehérje természetű anyag, melyet az immunrendszer sejtjei termelnek. Az ellenanyagok vagy más néven antitestek részt vesznek a szervezetet érő különböző hatásokkal szembeni védekezésben. Egyes típusaik allergiás megbetegedésekben termelődnek a bejutó allergén hatására.

EIA vagy exersize induced asthma: Terhelést követő asztma, előfordul az asztmás betegek 10-20%- ában (gyermekeknél 40-70 %). Fizikai terhelésre bekövetkező légúti szűkület, az asztmás rohamra jellemző klinikai tünetekkel, a légzésfunkciós értékek romlásával. Ekcéma: a bőrgyulladások összefoglaló neve, számos okból kialakulhat.

Erythéma nodosum: Fájdalmas, az ízületek feszítő felszínén létrejövő kékes-lilás csomó, gyógyszerallergia tünete lehet.

Erythéma exsudativum multiforme: súlyos gyógyszerallergiát jelenthet,jellemző, hogy 1-2 cm-es átmérőjű élénkvörös, középen kékesen elszíneződött foltok jelennek meg a bőrön közepükön hólyagcsákkal. Az elváltozások a száj és a nemiszervek nyálkahártyáját is érinthetik.

Eozinophil sejtek: A fehérvérsejtek egy típusa, főleg az allergiás reakciókban és a parazitás fertőzésekben játszik szerepet.

Epicután teszt (rátevési próba): Az allergéneknek a hát bőrére történő felhelyezését majd a reakció leolvasását jelenti.

Extrinsic asztma: Az asztma olyan formája, ahol ismert a rohamot kiváltó ok; ide tartozik többek között a pollén-asztma, vagy a foglalkozási asztma.

Fehér dermografizmus: A bőr karcolásra normálisan bőrpírral válaszol. Atópiás dermatitisben ezzel ellentétben kifehéredés jön létre a karcolás helyén, ezt nevezzük fehér dermografizmusnak.

Fotoallergia: fényérzékenység.

HEPA( high-efficiency particulate air) porszívó
: Olyan takarító eszköz, amely a nagyon kicsiny méretű részecskéket is el tudja távolítani, ezáltal környezetünket allergén-mentesíteni képes.

Hisztamin: A természetben és a szervezetben is előforduló, az allergiás tünetekért felelős egyik anyag. Biológiai hatása az értágulat (bőrpír), fokozott folyadék kivándorlás a szövetekbe (ödéma, duzzanat), fájdalom, viszketés keltése. Hatásai a csalánkiütéshez hasonlóak, főleg hízósejtek termelik.

Hízósejt: A fehérvérsejtek egyik típusa, főként a nyálkahártyában és kötőszövetekben fordul elő. Sok biológiailag aktív anyaggal (pl. hisztaminnal) teli sejtalkotót tartalmaznak, ezeket a hízósejt különböző hatásokra a környezetébe üríti, így jönnek létre az allergiás tünetek.

Holisztika: Az egész több mint a részek összessége szemlélet. A természetes gyógymódokkal foglalkozók és a keleti orvostudományok alapelve.

Hyperaktivitás: Olyan idegrendszeri kórképet jelent melyre jellemző a folyamatos, kényszerűségből végzett mozgás, tevékenység, nyugtalanság. Hátterében tartósítószer allergia is állhat.

IgE elleni antitest:
Az adott allergénre specifikus ellenanyag ( IgE antitest) ellen készített gyógyszer, amely ez előbbinek az ellenanyaga. Ezek az IgE elleni, mesterségesen előállított ellenanyagok ma már az asztma egyes fajtáinak kezelésére alkalmasak. Inhalálás: belélegzést jelent, az illó olajból pár cseppet vízbe, vagy párologtatóba téve kell belélegzéssel bejuttatni a hatóanyagot a légutakba.

Interleukinek( inter = közötti, leukin = fehérvérsejtek): Olyan anyagok, amelyek a sejtek, fehérvérsejtek közötti kommunikációt biztosítják. Hatásuk sokrétű, gátló vagy serkentő lehet. Szerepük van a gyulladás folyamatában.Ide tartozik az interleukin 2 is( IL-2).

Intrinsic asztma: Az asztma olyan formája, ahol nem pontosan ismert, hogy mi váltja ki a tüneteket.

Kalcineurin gátlók: Olyan gyógyszerek, amelyek a gyulladást elsősorban az abban résztvevő sejtek aktiválásához szükséges IL-2 nevű anyag termelésének gátlásával érik el. Ez az anyag az interleukinok közé tartozik. Atópiás dermatitisben használatosak.

Kapcsolt allergia:
Keresztallergia: hasonló szerkezetű anyagokkal szembeni az immunrendszer allergiás választ indít, például parlagfű pollén és görögdinnye.

Kontakt dermatitis:
Olyan bőrgyulladás, amit a bőrrel érintkező anyagok okoznak, csak az esetek egy része allergiás eredetű.

Kontakt érzékenység: A bőrrel érintkező anyagok váltják ki, leggyakrabban ekcémát, ritkábban csalánkiütést okoznak. Kimutatásuk Epicután teszttel lehetséges.

Kontaktus: Érintkezés, kapcsolat.

Leukotriének:
A hisztaminhoz hasonlóan az allergiás reakció során felszabaduló kémiai anyagok LTT (lymphocyta transzformációs teszt):gyógyszerallergiáknál használatos vizsgáló eljárás.

Major: fő, nagy

Membrán stabilizátorok:
Olyan allergia ellenes gyógyszerek, amelyek a hízósejtek sejthártyájának stabilizálásával érik el hatásukat, megakadályozva azt, hogy a biológiailag aktív anyagokkal telt sejtalkotórészeket a sejt környezetébe ürítse.

Minor: kisebb, kevésbé jellemző pl. tünet.

Nebulizer: az asztma kezelésében használatos segédeszköz , mellyel a légutakba juttatható a gyógyszer.

Neuroimmunológia:
(neuro=idegi), a neuroimmunológia tudomány foglalkozik az idegrendszer és immunrendszer kapcsolatával.

NSAID
(nem szteroid gyulladáscsökkentők): a leggyakrabban használt gyulladás-, láz- és fájdalomcsillapítók tartoznak ide, amelyek az arra érzékeny egyénnél allergiás betegség fellobbanását idézhetik elő.

OAS( orális allergia szindróma): Akkor beszélünk OAS-ról (orális = száj), ha a tünetek elsősorban a száj- és garat környéki képleteket érintik. Főleg keresztallergiát okozó élelmiszerek fogyasztását követően alakul ki.

Ödéma: vizenyő, ha az érpályából folyadék áramlik a szövetek közé, duzzanat formájában látható a bőrön.

Panel: Vizsgálati sor. Bőrpróbáknál és vértesztnél is panelek formájában végzik a vizsgálatokat, így több-féle allergia kimutatása végezhető el egyszerre.

Peakflow-meter: Csúcsáramlás mérő, amely a kilégzési csúcsáramlást méri és a kilégzés során az első másodpercben kilégzett levegő térfogatát. Egyénileg kell beállítani, az adott betegre vonatkoztatva különböző tartományokat jelöl meg. Az asztma otthoni ellenőrzésére alkalmas készülék.

Poliallergia: Több anyag által kiváltott allergia együttesen előforduló anyagoknál, vagy kialakulhat keresztallergia miatt.

Prebiotikum: Nem emészthető élelmiszer összetevő, amely áthaladva a bélcsatornán, annak alsóbb részébe jutva a vastagbélben élő, jótékony hatású bélbaktériumok szaporodását segíti elő.

Prick teszt (karcolásos próba):
Az allergéneket általában az alkarra karcolással viszik fel és a reakciót 20 perc múlva leolvassák Probiotikum: A jótékony hatású bélbaktériumokat élő formában tartalmazó élelmiszer.

Rejtett allergének: Azok az anyagok, melyek a táplálékban jelen vannak, de nem szerzünk róla tudomást , mert az élelmiszer összetevőket hiányosan tüntetik fel.

Rhinitis allergica (szénanátha): Az orrnyálkahártya allergiás alapon létrejött gyulladása.

SLE( szisztémás lupus erythematodes): Ismeretlen eredetű, főleg bőrt, ízületeket, vesét, idegrendszert érintő, dominálóan nőknél előforduló autoimmun betegség, ahol a sejtmagban található DNS ellen képződnek antitestek. Egyes gyógyszerek is kiválthatják.

Spacer: Hasonlóan a nebulizerhez, asztma kezelésében használt segédeszköz.

Specifikus IgE: Olyan ellenanyag, mely az allergiás egyén szervezetében az allergiát okozó anyaggal szemben termelődik. Vérteszttel mutatható ki.

Stevens- Johnson szindróma: az erythéma exsudativum multiforme kiterjedt formája, életveszélyes állapotot jelent.

Szenzibilizáció: Az adott anyaggal szemben történő érzékenyítődés. Az allergénnel való első találkozás során alakul ki, ezt követő ismételt bejutás kapcsán allergiás reakcióval kell számolni a szenzibilizált egyénben.

Therápia: kezelés.

Urticaria: Csalánkiütés, a bőrön kialakuló néhány centiméteres elváltozás, bőrpír, viszketés jellemzi, pár óráig, de napokig is fennállhat.