10
2010. 05.

ALLERGIA ÉS AZ ÜDÜLÉS

Az allergia és az üdülés kapcsolata:

Az alábbiakban egy nemzetközi betegszervezet, az EFA (Europian Federatinon of Allergy) által ajánlottakat olvashatják, kiegészítve néhány általunk praktikusnak ítélt tanáccsal. Az egyesület 23 tagország részvételével abból a célból hozta meg közös álláspontját az allergiás betegek üdülésével kapcsolatban, hogy ők is többnyire korlátok nélkül utazhassanak, illetve kellőképpen felkészültek legyenek a nyaralások alatt esetlegesen fellépő váratlan eseményekre.

Hova menjünk nyaralni?

A helyszínt illetően nincs speciális ajánlás. A korábbi évek pozitív vagy negatív tapasztalatai döntik el általában a kérdést. Az enyhe és száraz klíma jótékony hatású.

Jó tanácsok:

1. Háziporatkára érzékenyeknek a hegyvidéki éghajlat jót tesz, mert 1500 m feletti magasságban már nem él az atka.
2. Pollen érzékenyek ne menjenek magas kockázatú helyekre (pl. mező) és ne magas pollen koncentráció esetén utazzanak el (a pollén információs szolgáltatást figyelni kell!). A napi pollen jelentés alapján tervezzük a kültéri mozgást: például biciklitúrát, kirándulást alacsony koncentráció esetén ajánlott megkezdeni.
3. Jól kezelt asztmásoknál nincs megkötés az utazást illetően, de súlyos asztmásoknál az út előtt az orvossal konzultálni szükséges.
4. A tengerparti nyaralás kifejezetten jót tesz ekcémás gyermeknek.
5. Belföldi nyaralás esetén konzultáljunk kezelőorvosunkkal, elérhető lesz-e szükség esetén, a közelben lévő kórház telefonszámát jó, ha előre tudjuk.

Mit vigyünk magukkal?

Amit feltétlenül vigyünk el magunkkal:

1. kórtörténeti összefoglaló, legutóbbi ambuláns lap
2. gyógyszer és ételallergia esetén az azokról szóló dokumentáció
3.TB kártya, útlevél, biztosítás
4.kezelési lap, mely tartalmazza gyógyszereink listáját az adagolási móddal, ajánlást arra vonatkozóan,hogy mit tegyünk romló tünetek esetén ill. vészhelyzetben nebulizer
5. gyógyszereinket betegtájékoztatóval, ez utóbbi főleg külföldön lehet segítségünkre
6. asztmás betegek a gyógyszeradagoláshoz szükséges kellékeket (nebulizer,spacer)
7.Európai Unióba történő utazás esetén E 111-es nyomtatványt (Europian Health Card)

Mivel utazzunk?

Pollen szűrővel ellátott autóval biztonságos az utazás. Vonattal történő utazás esetén háziporra érzékenyek jó, ha a saját matracukat magukkal viszik. A repülővel történő utazás nagyobb veszéllyel jár, tekintettel arra, hogy háziállatokat is felengednek a gépre és a zárt közegben történő utazás a légúti fertőzés esélyét, mint az asztmás tünetek egyik kiváltóját hordozza magában.

Milyen szállást foglaljunk?

Olyan hotelben foglaljunk szállást, ahol garantálják a tisztaságot beltéri allergének tekintetében (dohányfüst mentesség, megfelelő takarítás, megfelelő hűtés- fűtés stb). Amennyiben apartman mellett döntünk, a végső foglalás előtt figyeljünk a következőkre: ne foglaljuk el a szállást ha az poros, macska, kutya lakott benne előzőleg, nem megfelelően szellőztethető vagy különös szagot érzünk, ha belépünk.
Mindezen tanácsok betartása mellett a nyaralás ugyanolyan élvezetes lehet számunkra, mint nem allergiás társainknak.
Allergia Doktor, Asztma, Anafilaxiás sokk, Atópiális dermatitis, Álallergia, Csalánkiütés, Gyógyszerallergia, Kötőhártya gyulladás, Szénanátha, Poliallergia, Rovarcsípés, Pollennaptár, Szótár, Kapcsolat,
copyright ® 2010 allergiadoktor.hu
Allergia és a tudat Allergia és a sport Allergia és az üdülés Allergia és a táplálkozás