Szénanátha:

Mi is az a szénanátha?

A szénanátha (rhinitis allergica) az orrnyálkahártya allergiás alapon létrejött gyulladását jelenti. Fontos, hogy a náthának sok egyéb oka lehet, így fertőzések, gyógyszer, anatómiai elváltozások, hormonális problémák (pl. orrsövényferdülés, az orr melléküregeinek gyulladása, fogászati góc jelenléte, orrcseppek tartós alkalmazása, terhesség alatt kialakuló nátha hormonális ok miatt, stb.). Az elhúzódó, vagy visszatérő nátha hátterében megbújó betegségek felderítése ezért tehát a kezelés megválasztásában alapvető.

Milyen tünetei vannak a szénanáthának?

tüsszentés

orrdugulás, könnyezés

orrfolyás

Tüsszentés Orrdugulás, könnyezés Orrfolyás
Ha a nátha hátterében az egyéb betegségek kizárhatóak és az allergiás eredet igazolható, allergiás rhinitisről beszélünk. Tünetei: orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás, orrviszketés jelenléte hetente több napon át legalább egy órán keresztül.


Mi okozza a szénanáthát?

Nyírpollen Alma
Bármely allergén okozhat szénanáthát, legtöbbször pollenek, penészgombák spórái, de beltéri környezetben előforduló allergének is ( kutya, macskaszőr stb.). A fentieken kívül számos allergén okozhat szénanáthát, így például ételek is. Külön megemlítendő, hogy az ételek akár keresztallergia révén is okozhatnak panaszokat, így az elsődlegesen nyírfapollen érzékeny betegnél alma fogyasztása keresztallergia révén váltja ki a tüneteket.


Beltéri és kültéri allergének Nyírpollen és alma keresztallergia

Ma már nem a tünetek tartóssága (egész éven át tartó, vagy időszakosan megjelenő panaszok), hanem inkább a tünetek jellege alapján csoportosítjuk a betegeket. Enyhe szénanátha megléte esetén alvászavar nincs és a beteg napi aktivitása is megfelelő. Súlyos esetben azonban jelentős alvászavarral és csökkent napi aktivitással találkozunk.
Tüsszögős, orrfolyásos betegeknél jellemző a vizes orrfolyás, viszketés, főleg nappali tünetek, gyakori a társuló kötőhártya gyulladás.
Orrdugulásos betegeknél sűrűbb az orrváladék, az orrdugulás dominál, egész nap fennállnak tünetek, és éjjel rosszabbodnak.

Miért fontos tudni, hogy melyik csoportba tartozik a beteg?

A tünetek felmérése a beteg által vezetett tüneti pontszám alapján történik. Ez segítséget nyújt a kezelés megválasztásában és hatékonyságának ellenőrzésében is. Az egyes gyógyszeres kezelések tünetekre gyakorolt hatása ugyanis eltérő.

Hogyan tudom meg, hogy mennyi a szénanátha tüneti pontszámom?

Tüneti pontszám felmérése 0-3 fokozatú skálán kéthetes periódust figyelve történik. Segítségévelmeghatározható, hogy melyek a leginkább jellemző tünetek, ennek alapján a kezelés tervezhető és annak hatékonysága objektíven ellenőrizhető. Így néz ki a tüneti skála:
Orrfolyás Tüsszögés Viszketés Orrdugulás Összesen
Hétfõ N:____É:____ N:____É:____ N:____É:____ N:____É:____ N:____É:____
Kedd N:____É:____ N:____É:____ N:____É:____ N:____É:____ N:____É:____
Szerda N:____É:____ N:____É:____ N:____É:____ N:____É:____ N:____É:____
Csütörtök N:____É:____ N:____É:____ N:____É:____ N:____É:____ N:____É:____
Péntek N:____É:____ N:____É:____ N:____É:____ N:____É:____ N:____É:____
Szombat N:____É:____ N:____É:____ N:____É:____ N:____É:____ N:____É:____
Vasárnap N:____É:____ N:____É:____ N:____É:____ N:____É:____ N:____É:____


0= NINCS TÜNET N=NAPPAL
1= ENYHE TÜNET É=ÉJJEL
2= KÖZEPES TÜNET
3= SÚLYOS TÜNET

Hogyan és kiknél alakul ki szénanátha?

Elsősorban atópiás egyének hajlamosak szénanáthára. Gyakori, hogy a gyermekkori asztma elmúlásával szénanátha fejlődik ki. A genetikai hajlam mellett számos környezeti tényező szükséges a betegség kifejlődőséhez, amelyek hasonlóak az asztmánál leírtakkal.

Milyen egyéb provokáló környezeti tényezők vannak?

Legfontosabbak a dohányfüst és a légszennyeződés, NSAID, aszpirin szedése. Ezeket tehát lehetőség szerint kerülni kell.

Hogyan diagnosztizálják a szénanáthát?

Az általános és fül- orr- gégészeti vizsgálat mellett legfontosabb az allergiás eredet igazolása bőrpróbákkal és vérteszttel. Ezek általában elegendőek ahhoz, hogy az allergiát okozó anyagot kimutassuk. Szükség esetén kiegészítő vizsgálatokat kell végezni, fontos, hogy az esetlegesen társuló asztmás megbetegedést kizárjuk.

Mivel kezelik a szénanáthát?

A szénanátha kezelése a következőképpen lehetséges:

1. gyógyszeres kezelés
2. allergén elkerülése
3. immunterápia
4. alternatív módszerek

Mi alapján választják ki a gyógyszeres kezelést?

A gyógyszerek megválasztásánál két alapelvet kell követni, ezek :

1. a lépcsőzetesség a panaszok súlyosságának függvényében, enyhe esetben szájon keresztül szedhető antihisztaminokkal, míg súlyosabb esetben helyi orrcseppek mellett alkalmazott kombinált kezeléssel
2. az egyes tünetekre más és más típusú gyógyszereket kell adni, például a nyálkahártya lohasztók jól csökkentik a dugulást, de tartósan nem adhatók, membrán stabilizátorok az orrdugulásra kevésbé hatnak
Amennyiben enyhe szénanáthában szenved, elégséges lehet tabletta szedése, vagy akár helyi kezelés, súlyosabb esetben kombinált kezelést alkalmazunk. A megfelelő készítmény kiválasztása, hatékonyságának ellenőrzése, a beteg után követése alapvető.v

Hogyan kerülhetjük el az allergént?

Az allergiát kiváltó októl függően más és más módon lehetséges az allergén elkerülése. Ezért is nagyon fontos kideríteni, mi okozza panaszait. Kérje allergológus szakorvos segítségét ebben!
Tanácsok pollen érzékenyeknek:

1. Pollen információs szolgálat jelzéseinek figyelembe vételével tartózkodjunk a szabadban.
2. Gyakran mossuk hajunkat.
3. Szeles időben zárt helyen tartózkodjunk.
4. Autónkban időben cseréljük a pollen szűrőt.
5. Nyáron használjunk légkondicionálót a szellőztetés helyett.
6. Használjunk napszemüveget szezon idején.
7. Körültekintően válasszuk meg szabadságunk helyszínét- bővebben allergia és üdülés
Tanácsok penészgomba érzékenység esetén:

1.Használjunk lakásunkban gombaölőt, fontoljuk meg a lakáscserét.
2.Csökkentsük a páratartalmat lakásunkban.
3.A penészesedő falfelületeket gyakran mossuk le.
4.Vízigényes cserepes növényeket lehetőség szerint ne tartsunk.
5.Használjunk szintetikus ágyneműt tollpárna helyett.
6.Ne tartózkodjunk pincében - bővebben allergia és mozgás
Tanácsok atka érzékenyeknek:

1. Szőnyegpadló helyett több mosható burkolat.
2. Takarításhoz használjunk védőmaszkot.
3. Gyermekek plüss állatait a fagyasztóba téve az atkák néhány óra alatt elpusztulnak.
4. Gyakran mossuk ki az ágyneműt, plédeket, ill. ha lehet, cseréljük szintetikusra.
5. Használjunk atkaölő szereket.
6. Használjunk HEPA porszívót, vagy légtisztító berendezést.
7. 8. Szellőztessünk rendszeresen, csökkentsük a páratartalmat 50 % alá.
9. Használjunk légtisztító berendezést lakásunkban.

Mikor alkalmazzuk az immunterápiát szénanátha esetén?

Az immuntherápia a szénanátha végleges gyógyulását jelentheti a beteg számára. Alkalmazása azonban feltételekhez kötött, legjobb eredményeket a szezonális szénanátha és kötőhártya gyulladás együttes előfordulásakor tapasztaltak. Bővebben az immunterápiánál olvashat erről.

Alternatív módszerek, amelyek a tüneteket mérsékelhetik

Ide tartoznak az akupunktúrás és a Rhinolight kezelés, orrzuhanyok és tengervizet tartalmazó orrspray-vel történő öblítések.

Milyen a szénanátha gyermekkorban?

A szénanátha gyakran jár együtt orr-melléküreg gyulladással gyermekkorban, sőt a szipogás miatt 3 éves kor alatt szövődhet középfülgyulladással is. A krónikus középfülgyulladások hátterében gyakran valamilyen allergiára derül fény. Mivel a gyakori középfülgyulladások akár halláskárosodást is okozhatnak, feltétlenül indokolt ezekben az esetekben az allergia teszt elvégzése. Fontos a gyógyszer megválasztása a gyakoribb mellékhatások miatt, ki kell zárni az esetlegesen társuló asztmát.

Hogyan alakul a szénanátha terheseknél?

Hormonális hatás miatt is gyakori a terhesség alatti nátha, ezt a társuló szénanátha tovább ronthatja. A gyógyszeres kezelést a születendő gyermek miatt nagyon körültekintően kell megválasztani. Alapelv az allergén kerülése és a helyi kezelés.

Összefoglalva:

A szénanátha az orrnyálkahártya allergiás alapon létrejövő gyulladása, mely jelentkezhet időszakosan (szezonális forma), vagy egész éven át. Leggyakrabban léguti allergének váltják ki a panaszokat (tüsszögés, orrfolyás, viszketés, orrdugulás) a betegség együtt szokott járni allergiás kötőhártya gyulladással, gyakori a keresztallergia. Kivizsgálásában a bőrtesztet és vértesztet, kezelésében antihisztaminokat és orrcseppeket alkalmazunk elsődlegesen, ez utóbbiakat természetesen az allergén és provokáló tényezők elkerülése mellett. Alternatív kezelési módszerek kiegészítésre, az immuntherápia pedig a betegbetegség megszüntetésére alkalmas eljárás.