Rovarcsípés

Rovarcsípés

Mi is az a rovarcsípés allergia?

A rovarcsípés allergia a hártyás szárnyú rovarok mérgében található fehérje természetű anyagokkal szemben kialakuló allergiát jelent. Európában a méhek és a darazsak által okozott csípések kapcsán alakul ki leginkább. Előfordulását tekintve a felnőttek 4 % -ban gyermekek közel 1%-ban lehet rovarméreg allergiával számolni. A halálos kimenetelű anafilaxiás sokkot okozó esetek száma azonban szerencsére alacsony.

Milyen formái vannak a rovarcsípés allergiának?

A rovarméreg allergia 3 formája ismert ezek a nagy helyi reakció, a szervezetet egészét érintő általános reakció, valamint az ún. késői reakciók. A késői reakciók vese, idegrendszeri érintettséggel, érgyulladással járnak, előfordulásuk rendkívül ritkának számít. Rovarcsípés

Milyen tünetei vannak a helyi reakciót okozó rovarméreg allergiának?

A helyi reakció normálisan a rovar csípését követően kialakuló 1-2 cm átmérőjű, fájdalmas viszkető, vörös csomó körülötte a bőr néhány cm-es körben duzzadt lehet. Allergiára utal, vagyis nagy helyi reakciót jelez, ha a csípés helyén 24 órán túl 10 cm-nél nagyobb duzzanat észlelhető.

Milyen tünetei vannak az általános reakciónak?

A rovarcsípést követő pár órán belül kialakuló kéz és lábfejet, majd egész testet érintő viszketés, csalánkiütések, gyengeségérzés, szédülés, torokkaparás, garat viszketése, hasi görcsök, sípoló légzés, fulladás lehetnek. A tünetek kialakulása gyors, a betegek 80-90 % - ában 30 percen belüli és túlnyomóan a szúrást követő első 5 percben számíthatunk rá. Az általános tüneteket okozó rovarméreg allergiát besorolhatjuk súlyosság alapján is. Ezek szerint vannak enyhe (néhány csalánkiütés), közepesen súlyos (kiterjedt bőrtünetek, angioneurotikus ödéma, asztmás roham) és súlyos formák (szív és érrendszeri tünetek, anafilaxiás sokk).

Kik veszélyeztettek a rovarcsípés allergiára?

Sajnos a betegség természete annyira kiszámíthatatlan, hogy nincsenek arra vonatkozó adatok kik is a valójában veszélyeztettek. Sőt az általános reakciót adó betegek többségénél az előző csípés kapcsán általában nagy helyi reakció sem lép fel. Az atópiás egyéneknél sem gyakoribb a betegség előfordulása. Az általános reakcióknak azonban ismert néhány kockázati tényezője, ezek a felnőttkor, a megelőző csípési reakció súlyossága és a méhméreg okozta allergiás reakció a darázsméreggel szemben, kísérő betegségek jelenléte (szív és érrendszeri betegségek) valamint bizonyos gyógyszerek szedése (ACE gátlók és béta-blokkolók, ezek főként magas vérnyomás betegségben használatosak). Jó hír, hogy 10 éves életkor alatt a betegség spontán gyógyulási hajlamot mutat.

Milyen esélye van az általános reakciónak a legközelebbi csípéskor?

Általános reakciót mutató felnőtteknél 75% - ban, míg gyermekeknél 40 %- ban van ismétlődés. Ez is arra utal, hogy gyermekkorban a rovarcsípés allergia az esetek nagy részében magától gyógyul.

Hogyan mutatják ki a rovarcsípés allergiát?

Legfontosabb a rovar azonosítása és ennek megfelelően elvégzett vérteszt, mely a rovarméreg ellen a szervezetben termelődött ellenanyagot mutatja ki. A bőrtesztek végzésekor a csípéshez teljesen hasonló reakció zajlik, ezért csak negatív vérteszt esetén alkalmazzuk azokat kizárólag fekvőbeteg gyógyintézeti háttérrel. Amennyiben a vérteszt pozitív további vizsgálatok nem szükségesek. Ha a rovar nem pontosan azonosítható, úgy mindkét (darázs és méh) elleni ellenanyag vizsgálata szükséges.

Hogyan különböztethető meg a darázs és a méh?

Ebben a táblázatban összefoglaltuk a méh és darázs jellemzőit.

Méh Darázs

Megjelenése Tavasz-tél Nyáron, ősszel

Élettér Méhkaptár, rét Lakóhelyek, szemetesek

Tulajdonságok Kevésbé vad, fullánk a bőrben marad Vad, fullánkot nem hagyja bentHogyan kezelik a rovarcsípés allergiát?

A rovarméreg allergia kezelése kétirányú, magába foglalja a tüneti terápiát, melynek során a helyi reakciót és az életveszélyes állapotot jelentő általános reakciót látjuk el. A kezelés másik célja a megelőzés.

Megelőző kezelés:

A rovarméreg allergiát immunterápiával gyógyítják meg véglegesen. Ennek során a rovarméreg tisztított kivonatát emelkedő adagban adják a bőr alá kizárólag intézeti körülmények között vagy ahol a kezelés során esetlegesen fellépő vészhelyzet elhárítására lehetőség van. Az eljárás mintegy 3 évet vesz igénybe, segítségével a rovarméreg allergia szinte 100%-osan gyógyul (darázscsípés esetén 90-95 %- os, méhméreg allergia esetén mintegy 80%-os a gyógyulási arány).Gyógyulást jelent, ha a vérteszt, illetve a bőrteszt negatívvá válik. A kezeléssel megelőzhető egy későbbi csípés kapcsán allergiás reakció létrejötte, így a betegnek többé nem kell tartania a csípéstől.

Tüneti kezelés:

A tüneti kezelés a helyi reakciót okozó csípések esetén a szúrcsatorna környékének adrenalin tartalmú injectióval történő körbefecskendezését és antihisztamin tabletta adását, borogatás alkalmazását jelenti. Az általános reakciót okozó csípések ellátása megegyezik az anafilaxiás sokknál leírtakkal.

Milyen mellékhatásai lehetnek a kezelésnek?

Mellékhatással elsősorban a megelőző kezelés esetén kell számolni, ezek megegyeznek a csípéskor észlelt tünetekkel, tekintettel arra, hogy a kezelés lényege a méh- vagy darázsméreg szervezetbe juttatása. Enyhe helyi reakciók szinte minden betegnél előfordulnak, ez normálisnak mondható. Komolyabb tünetek a kezelés módosítását a kivonat adagjának átmeneti csökkentését teszik szükségessé, majd ha a beteg a kérdéses adagot jól viseli a kezelést folytatják.

Jó tanácsok méh- és darázscsípés esetén:

1. Kerülje a rovarcsalogatókat (hulladékgyűjtők, erős illatú kozmetikumok, szabadban hagyott élelmiszerek, italok, állatetetők).
2. Kiránduláshoz, kertészkedéshez amennyire lehet zárt cipőt, ruhát viseljen, ne járjon a szabadban mezítláb.
3. A csípés helyét jéggel borogassa be, gyógyszertárban vény nélkül kapható antihisztamin tartalmú kenőcs vagy tabletta javítja a tüneteket.
4. Autózás közben zárt ablaknál, motorozás közben védősisak, kesztyű használata mellett utazzon.
5. Ne hadonásszon, csapkodjon ezt a rovarok támadásnak veszik!

Amennyiben Ön allergiás, vagy először jelentkeznek súlyos tünetei:

1.Allergia esetén legyen Önnél az életmentő injectió, használja azt amennyiben égő viszkető érzést tapasztal, forróságérzése van, bőrkiütései jelentkeznek, nehézlégzése támad- ezek a fenyegető sokk jelei, nincs idő a mérlegelésre.
2.Soha ne induljon el csípés esetén egyedül, útközben eszméletét vesztheti.
3.Azonnal hívjon mentőt!
4.Távolítsa el a fullánkot lehetőleg csipesszel vigyázva, nehogy összenyomja azt még több méreganyagot juttatva a keringésbe.
5.Tegyen jeget a csípésre, így lassabb a méreg felszívódása.
6.Tájékoztassa családtagjait betegségéről és az injectió használatának módjáról.

Összefoglalva:

A rovarméreg allergia leggyakoribb formái a 10 cm-t meghaladó helyi duzzanat, bőrpír és a súlyos általános reakció, ez utóbbi égő, viszkető érzéssel, nehézlégzéssel, testszerte jelentkező kiütésekkel jár és főleg felnőtteknél hajlamos az ismétlődésre. A diagnózishoz az allergiát okozó rovar azonosítását követően vértesztet végzünk, ennek pozitivitása indokolttá teszi az immunterápiát súlyos reakción átesett betegeknél. A minimum 3 évig tartó eljárásnak köszönhetően az esetek nagy részében teljes gyógyulás várható, lényege a méregkivonat bőr alá fecskendezése emelkedő adagokban. A tüneti kezelés a nagy helyi reakciót okozó csípéseknél adrenalin injectió befecskendezését és antihisztamin adását jelenti. Ezekben az esetekben az immunterápia nem, de életmentő injectióval történő ellátás kötelező, mivel ritkán itt is előfordulhat súlyos általános reakció a következő csípés alkalmával. Bizonyos szabályok betartásával, ha meg nem is szüntethető a rovarcsípés esélye, jelentősen csökkenthetjük azt. A csípés helyére korlátozódó, általános tünetekkel nem járó, kisebb bőrelváltozás nem jelent allergiát, jegeléssel, antihisztamin tartalmú kenőccsel kezelve a tünetek gyors javulása várható.