Poliallergia:

Mit jelent a poliallergia?

poliallergiaHa Önnek azt mondták valaha, hogy mindenre allergiás vagy poliallergiája van, érdemes ezt a fejezetet elolvasnia. Ha Ön mégis többféle anyagra allergiás, annak oka lehet keresztallergia vagy ún. kapcsolt allergia. Az is előfordulhat, hogy egymástól függetlenül létezik különböző anyagokkal szembeni allergia.

Van egy jó hírünk!

Nem mind az, aminek látszik. A poliallergia nem annyira gyakori, mint azt sok betegre mondják. Oka sokszor a nem megfelelő technikával végzett allergia teszt. Példák a helytelen technikára: aktív bőrfolyamat idején bőrteszt végzése, szezonban tüneteket mutató betegnél allergia teszt végzése, közel teszik a tesztanyagokat a bőrtesztnél és bőrirritáció miatt pozitívnak értékelik. Tehát első lépés a poliallergia felülvizsgálata allergológus szakorvos segítségével.

A valódi poliallergia okai

Valódi poliallergiát okoz tehát a keresztallergia és az ún. kapcsolt allergia. Ez utóbbinál szerkezetileg különböző, de a környezetben együtt előforduló anyagok együttesen okozzák panaszait, példa erre ekcémás tünetek jelenléte esetén a nikkelérzékeny beteg rézérzékenysége. Néha, ritka esetben a több anyaggal szembeni túlérzékenység egymástól függetlenül létezik. Kiderítése szakorvos feladata.

Mik azok a keresztallergiák?

A keresztallergia bármilyen allergiát okozó anyag (például pollen) és az ételben vagy a környezetben megtalálható anyag között meglévő szerkezeti hasonlóság miatti kettős allergia.
Ilyen esetben nem feltétlenül a pollennel történő találkozás váltja ki a tüneteket, hanem a vele hasonló szerkezetű élelmiszer összetevő elfogyasztása. Keresztallergia nagyon sok anyaggal szemben kialakulhat.

Milyen keresztallergiákat okozó anyagok vannak?

Legfontosabb táplálékkal kapcsolatos keresztallergiák:
növényi táplálék – pollen, gyümölcsök – latex, tenger gyümölcsei – háziporatka. Ismertek azonban pollen – pollen de egyéb, más típusú anyagok, mint például festék és gyógyszer közötti keresztallergiák is. Példák a pollen – pollen keresztallergiára: nyírfa a feketeürömmel, fűfélékkel vagy fűfélék és parlagfű közötti keresztallergia. Példák az egyéb anyagok közötti keresztallergiára: latex (gumialapanyag) – parlagfű, vagy parafenilén diamin (kozmetikum alapanyag) és szulfonamid (antibiotikum) közötti keresztallergia.

Milyen tünetei vannak a keresztallergiának?

A keresztallergia tünetei teljesen hasonlóak a többi allergiás betegséghez és nem jellemzőek egy adott anyagra. Gondolni kell azonban a létezésére a következő esetekben:

-OAS jelenlétekor pollenérzékeny betegnél
-szezonális panaszok esetén ha a tünetek elhúzódóak, súlyosabbak, vagy szokatlan időben jelentkeznek
-makacs, kezelésre nem reagáló ekcémák jelenlétekor
Típusos panasz a pollen érzékeny betegnél valamely gyümölcs fogyasztásakor panasz megjelenése.

Mi az az Orális Allergia Szindróma?

Az orális allergia szindrómára a táplálkozással időben összefüggő tünetek megjelenése, valamint száj és garatnyálkahártya érintettség jellemző. Vagyis ha táplálkozáskor, vagy azt követően heves szájnyálkahártya viszketést, ajakduzzanatot észlelünk, gondolni kell OAS-ra. Súlyosabb esetben gégeödéma, fulladás, sokk léphet fel. Példa erre, a parlagfű – görögdinnye keresztallergiában szenvedő betegnél időnként tapasztalható OAS a dinnye fogyasztásakor, vagy latex érzékeny betegnél a banán elfogyasztásakor. Az OAS-hoz teljesen hasonló tünetek hátterében ritka, de súlyos betegség is állhat, tehát mindenképpen forduljunk szakorvoshoz, amennyiben ilyent tapasztalunk!

Mi a helyzet krónikus bőrfolyamat fennállása esetén?

A bőrrel érintkezve számos anyaggal kapcsolatban kialakulhat ún. allergiás kontakt dermatitis. Itt a hasonló szerkezetű, bőrrel érintkező anyagokkal szemben alakul ki allergia. Ez utóbbiak kimutatása Epicután teszttel történik. Számos olyan hasonló szerkezetű anyagot ismerünk, melyek így okoznak krónikus ekcémát. Ilyen például a paraphenilén – diamin (festék, kozmetikum alapanyag), szulfonamid, klóramfenikol (gyógyszerek) között fennálló keresztreakció. Az Epicután tesztekről más fejezetben olvashatnak.

Egy nem túl ritka allergiás bőrbetegség a társult allergia

Az elsődlegesen allergizáló anyag mellett új allergia alakul ki, ennek oka sokszor a gyulladt bőr megváltozott, fokozott felszívóképességének köszönhetően újabb és újabb anyagok bőrön keresztüli bejutása vagy gyógyítás céljából történő alkalmazása. Tehát ne kenegessük házilag az amúgy is „felbosszantott” bőrünket újabb allergiát provokálva, hanem kérjük allergológus szakember segítségét. Másik fontos dolog, hogy a gyulladt bőr tesztelését, vagyis a tünetes beteg bőrtesztekkel történő vizsgálatát kerülni kell.

Hogyan mutatjuk ki a keresztallergiákat?

Az orvos belátása alapján vérből, bőrteszt segítségével vagy más módon történik. Jó hír, hogy ma már léteznek kifejezetten keresztallergiák kimutatására szolgáló vérvizsgálati módszerek. Kérjük, keresse fel rendelőnket, ahol a keresztallergiák szűrésére is van lehetőség!