Kötöhártya gyulladás:

Mit jelent az allergiás kötőhártya gyulladás?

kötőhártyagyulladásA szemgolyót a szemhéjon belül egy vékony hártya, a kötőhártya, más néven conjuctiva védi a külső környezettől. Ha valami irritálja ezt a vékony hártyát, a szem kivörösödhet, viszkethet, fájhat, váladékozhat, ezt nevezzük kötőhártya gyulladásnak.

Amennyiben a kötőhártya gyulladást allergének okozzák, allergiás kötőhártya gyulladásról beszélünk.

Milyen allergének okozhatják az allergiás kötőhártya gyulladást?

Számos anyag okozhatja, például pollenek, állati szőrök, parfümök, kozmetikumok, gombák, háziporatkák. Fontos, hogy a kötőhártya gyulladásának oka baktérium vagy vírus okozta fertőzés is lehet, ezek kezelése nem azonos az allergiás eredetű kötőhártya gyulladással.

Milyen tünetei vannak az allergiás kötőhártya gyulladásnak?

A szem viszketése, könnyezése, váladékozása, égő érzés a szemben, a szemhéjak duzzanata. Megjelenhet pollen érzékenyeknél a szezonban, vagy folyamatosan fennállhat. Egyes esetekben fénykerüléssel, idegentest érzéssel jár együtt. Külön formája az atópiás dermatitisben szenvedőknél a szemhéj bőrének gyulladásával együtt járó kötőhártya gyulladás. Kontaktlencsét viselőknél a lencse hordhatatlansága hívja fel a figyelmet a gyulladásra a fájdalom, viszketés mellett.

Társul-e más allergiás betegséggel?

Igen, nagyon gyakran szénanáthával együtt fordul elő az allergiás kötőhártya gyulladás. Szinte minden második szénanáthában szenvedő betegnél szemtünetek is észlelhetők.

Jár - e látásromlással az allergiás kötőhártya gyulladás?

Nem jár. Amennyiben látásromlást észlel, nem allergiás kötőhártya gyulladásról van szó. Feltétlenül forduljon szemészhez!

Mit tehetek, hogy megelőzzem a tüneteket?

Fontos, hogy ismerje a panaszokat okozó allergént, az első teendő a szakorvosi vizsgálat, amely megállapítja, milyen anyagokra van allergiás reakciója.
Figyelje a pollén jelentést és magas koncentráció esetén maradjon a lakásban. Tartsa zárva az ablakokat, nyáron használjon légkondicionálót. Egyéb teendők megegyeznek a szénanáthánál leírtakkal.

Mit tehetek panaszaim csökkentése céljából?

Tegyen hideg vizes borogatást szemre.

Fényérzékenység esetén pihentesse szemét sötét szobában, használjon napszemüveget.
Használjon műkönnyet.
Kontaktlencse helyett szemüveget viseljen.

Ne dörzsölje a szemét, mert szeme felülfertőződhet.

Mivel kezelik az allergiás kötőhártya gyulladást?

A szájon keresztül szedhető és a szemcsepp formájában alkalmazható antihisztaminok és a hízósejt -membrán stabilizátorok általában elegendőek, időnként azonban szteroid tartalmú gyulladáscsökkentő szemcseppek adása is szükségessé válhat. A szénanátha kezelésével párhuzamosan a kötőhártya gyulladás rendszerint javulást mutat.
Egyéb szemcseppek érösszehúzó, gyulladáscsökkentő hatásuknál fogva szintén használatosak.

Milyen mellékhatásai vannak a kezelésnek?

Általában csípő, égő érzés lehet a szemcseppek használatakor, amely pár perc elteltével elmúlik. A szteroid tartalmú szemcseppek tartós használatakor a szemnyomás emelkedhet, ezért folyamatos használatakor szemészeti kontroll szükséges. Fontos, hogy minden gyógyszernek lehetnek mellékhatásai, így legjobb, ha használatuk előtt orvossal konzultál.

Összefoglalva:

Az allergiás kötőhártya gyulladás a szemgolyót borító vékony hártya allergének okozta gyulladásos elváltozása, amely gyakran szénanáthával együtt jelentkezik. Fontos az egyéb okból kialakuló kötőhártya gyulladásoktól való elkülönítése és a pontos ok felderítése allergológiai rendelőben. Fő tünetei a szem viszketése, könnyezése, váladékozása, fájdalma, a szemhéjak rendszerint duzzadtak, bőrük gyulladt.
Kezelésében a szemcseppeknek és a szájon át szedhető antihisztaminoknak van elsősorban helye. Jól kezelt szénanáthával együtt az allergiás kötőhártya gyulladás is javulni szokott. Tartós kezelés szakorvosi felügyeletet igényel!