Atópiás dermatitis

Atópiás dermatitis

Mi is az atópiás dermatitis?

Az atópiás dermatitis veleszületett allergiás hajlam (atópia) alapján kifejlődő visszatérő és idült lefolyású gyakori betegség, melyre jellemző a viszketés, bőrszárazság és a jellegzetes helyi megjelenés.

Hol és hogyan jelennek meg a tünetek?

A klinikai tünetek a bőr szárazságán kívül a bőr pirossága, kisméretű felületes hólyagok, göbök képződése. Az elváltozás nedvedzéssel is jár, hosszas fennállás után azonban inkább a hámlás és a bőr megvastagodása jellemző. Csecsemőkön az orcákon, nagyobb gyermekeknél és felnőtteknél az ízületek hajlító felszínén jelenik meg a gyulladás, de bárhol előfordulhat.
A családi előfordulás, a viszketés, az arcon és ízületek felett való megjelenés, idült lefolyás az atópiás dermatitis fő (major) tünetei. Az ún. minor (kis) tünetek azok, melyek egyénileg változó módon lehetnek jelen, ritkábban fordulnak elő. Ezek közé tartozik pl. a bőr megkarcolása után jelentkező kifehéredés, melyet fehér dermografizmusnak nevezünk.

Egyéb ilyen tünetek: korai életkorban való megjelenés, visszatérő kötőhártya gyulladás, szájzug berepedezése, a szem aláárnyékoltsága, pigment hiányos foltok, gyakoribb vírusos bőrfertőzések.

Milyen jellegzetességek vannak serdülő és felnőttkorban?

Jellegzetessége, hogy a folyamatosan fennálló bőrszárazság mellett időszakosan fellobban a betegség. Gyakori, hogy a tünetek hajlatokban, nyakon, kézen, lábon, szemhéjon, ujjhegyeken jelennek meg, a fülcimpa és a szájzug berepedezhet. Az állandó vakarózás miatt a bőrön csoportos csomók képződhetnek, ezeket nyirokcsomó duzzanat kísérheti.

Mi okozza az atópiás dermatitist?

Az esetek 80 %-ában igazolható az allergiás eredet, 20 %- ban ismeretlen az ok.

Mi provokálja az atópiás dermatitis megjelenését és a tünetek visszatérését?

Gyermekeknél nem kellő időben, módon bevezetett táplálék, csecsemőknél helytelenül alkalmazott kozmetikumok, nem megfelelő bőrápolás, allergén dús környezet (mint házi poratka, macskaszőr stb.), irritáló anyagok (dohányfüst) egyértelműen segítik a betegség kialakulását. További fontos megfigyelés, hogy gyakoribb a betegség a magas pollen koncentráció idején született gyermekeknél, vagyis a kora gyermekkori pollenterhelésnek is lehet szerepe a betegség kialakulásában. Ismétlődő bőrfertőzések is hasonlóképpen rontják a betegséget.
Felnőtteknél a betegség fellángolását kiválthatják: stressz, hormonális okok (terhesség, változókor, menstruáció), hidegebb évszakok, bizonyos élelmiszerek, kozmetikumok.

Mivel előzhető meg a betegség kialakulása?

Elsődleges az anyatejes táplálás és a csecsemő bőrének ápolása, az ebben az életkorban normálisan is tapasztalható bőrszárazság kezelése. Mindezek mellett fontos a lehetőleg allergénmentes környezet biztosítása. Gyakori probléma, hogy a csecsemő bőrápolására nem fordítanak kellő figyelmet, bőre kiszárad és a száraz bőrön keresztül könnyebben felszívódnak allergiát okozó anyagok. Másik hibalehetőség, hogy a csecsemő bőrét mindenféle a kereskedelemben kapható illatosított készítménnyel kenegetik, melyek önmagukban is provokáló hatásúak lehetnek.

Milyen betegségekkel társulhat az atópiás dermatitis?

Az atópiás dermatitis a legtöbb allergiás betegséggel társulhat. Súlyos kora gyermekkorban kezdődő atópiás dermatitist gyakran más allergiás betegség követ (pl. asztma vagy szénanátha). Más allergiás betegséggel való társulása nagymértékben befolyásolja a bőrprobléma kezelését is, ilyenkor annak kezelésével a bőrbetegség is javulni szokott.

Hogyan diagnosztizálják az atópiás dermatitis?

A diagnózist elsősorban a klinikai tünetek alapján mondjuk ki. Ehhez a 3 fő tünet mellett 3 ritkábban előforduló, ún.minor tünet együttes előfordulása szükséges. Fontos az ok tisztázása, mely a kezelést nagymértékben befolyásolja. Például tehéntej allergia okozta atópiás dermatitis esetében a külsődleges kezelés mellett tejmentes étrendre való áttérés is szükséges, csak így érhető el az optimális javulás. A diagnózishoz bőrtesztet és vértesztet végzünk gondos orvosi vizsgálatot és kórelőzmény felvételt követően. .

Hogyan kezelik az atópiás dermatitist?

A kezelés a provokáló faktorok elkerüléséből, figyelmes bőrápolásból, gyógyszeres kezelésből és fényterápiából áll. Elkerülés: Attól függően, hogy mi provokálja a betegséget más és más. Ezért fontos, hogy a diagnózis ne csupán a tünetekre, hanem az okokra is épüljön. Házi poratka és állati szőr érzékenység is sokszor megfigyelhető, így ezen allergének kerülése elengedhetetlen (pl. lakás atkamentesítése). Az ún. aspecifikus, vagyis nem minden egyén esetében érvényes provokáló faktorok elkerülése éppúgy fontos. Ezek a stressz, a bőr vakarása, dohányfüst, gyors hőmérsékletváltozás.
Bőrápolás: Alapvetően fontos a száraz bőr víztartalmának visszanyerése rendszeres testápolással. Nedvedző elváltozásra krémeket, szárazra kenőcsöket alkalmazunk. A bőrtisztítás mértéktartó legyen, szappannal ugyanis a bőr saját zsírrétegét oldjuk ki, fokozva ezzel az amúgy is száraz bőr vízvesztését. Megfelelő bőrápolással a gyógyszerigény is csökkenthető. Gyógyszeres kezelés: Az atópiás dermatitis esetén külső szereket, mint krémek, kenőcsök és oldatok, valamint belsőleg használatos készítményeket alkalmazunk. Ez utóbbi főleg antihisztamin tartalmú készítmények szedését jelenti. Ezek a gyógyszerek a gyulladáson kívül a viszketést és az azzal járó alvászavart is csökkentik.
Külsődleges kezelés: Ide tartoznak a szteroidokat és kalcineurin gátlókat tartalmazó kenőcsök, krémek. Szteroidok: A lehető legrövidebb ideig, nem folyamatosan alkalmazzuk őket a gyakran előforduló mellékhatások miatt (bőr elvékonyodása, értágulatok, pigment zavarok, szőrnövekedés). A heveny szakban eleinte erősebb hatású készítménnyel gyors javulás elérése a cél, ezt követően minél előbb kevésbé erős készítményre térünk át, végül elhagyjuk teljesen őket. A szteroidok megszakítás nélküli használata kerülendő.
Kalcineurin gátlók: Hatékonyságukat tekintve a szteroidokhoz hasonlóak, de azok mellékhatásaival nem kell számolni. Néha enyhe, átmeneti csípő, viszkető érzést okozhatnak. A kalcineurin a gyulladásban résztvevő sejtek aktiválásához szükséges IL-2 (interleukin-2) anyag termelését gátolja. Ily módon a kalcineurin gátlók a gyulladáscsökkentést több úton érik el (gátolják a gyulladásos sejtek működését,a hisztamin felszabadulását, csökkentik a gyulladáskeltő anyagok termelődését stb.) . Alkalmazhatók fenntartó kezelésre is. Fénykezelés: Súlyos esetekben fénykezelés jön szóba, melyet bőrgyógyászati osztályokon végeznek. Mivel a betegek többségénél napfény hatására - tavasszal, nyáron- javulnak a tünetek, ez a természetes gyógymód enyhébb esetekben is szóba jön kiegészítő módszerként.

Meggyógyulnak -e az atópiás dermatitises betegek?

A betegség lefolyása igen változatos, minél kiterjedtebb és a végtagokat is érintő a csecsemőkori forma, annál rosszabb a gyógyulási kilátás. Az enyhébb gyermekkori esetek többségükben 2 éves korra meggyógyulnak, az arca, fejre korlátozódó bőrgyulladás lefolyása kedvező. Ha a kezeket érinti a folyamat, gyakran felnőttkori kézekcéma alakul ki később. A bőr ingerlékenysége( viszketési hajlam) általában mindig megmarad, akinek tehát gyermekkorában ilyen betegsége volt, felnőttként is tanácsos bőrére figyelnie.

Mit tehetünk a betegség ellen?- Jó tanácsok atópiás dermatitiseknek

1. Fürdés helyett zuhanyozzunk - így kevésbé lesz száraz a bőrünk!
2. Használjuk fürdőolajat, fürdőkrémet szappan helyett!
3. Kerüljük a forró vizet és a habfürdőket!
4. Párásítsuk télen a fűtött lakást!
5. Használjunk rendszeresen olyan, konzerváló - és ha lehet illatanyag mentes testápolót, melyek képesek visszazsírozni a bőrt. Különösen jók a ceramid tartalmúak!
6. Könnyű, pamutruhát viseljünk a szintetikus helyett. Kerüljük az izzadást!
7. Jól bevált mosóport, kozmetikumot ne cseréljük újabbra!
8. Öblítsük ki alaposan ruhánkat!
9. Kerüljük a testi megerőltetést, a szaunát az izzadás miatt!
10. Ne vakarjuk bőrünket ez csak fokozza a tüneteket!
11. Relaxáljunk rendszeresen!
12. Töltsünk lehetőleg minél több időt a napon a napozás általános szabályainak betartása mellett!
13. Figyeljünk táplálkozásunkra, a táplálékban előforduló esetleges provokáló faktorokat próbáljuk meg kideríteni és azokat elkerülni!
14. Gyermekeknél különösen fontos az anyatejes táplálás, új ételek megfelelő időpontban történő bevezetése.

Összefoglalva:

Az atópiás dermatitis kora gyermekkorban kezdődő, jellegzetesen az arcon, az ízületek felett megjelenő visszatérő jellegű bőrgyulladás, mely viszketéssel, bőrszárazsággal jár. A betegség fellángolását számos tényező provokálhatja, kisgyermekkorban a háttérben megbúvó allergia oka kiderítendő. A diagnózis a klinikai tünetek alapján és allergológiai vizsgálatokkal történik, a társuló betegségek felderítése nélkülözhetetlen. Fontos, hogy a kezelés a kiváltó ok szerint történjen, vagyis a provokáló tényező kiiktatása elsődleges a gyógyszeres kezelés mellett. Ez utóbbi kenőcsökből és belsőleg szedhető tablettákból, oldatokból áll. Alapvető a bőrápolási tanácsok betartása, ezzel sokat javíthatunk a betegség lefolyásán és segítségükkel csökkenthető a gyógyszer mennyisége is. Megelőzésében nagy szerepe van az allergénmentes környezetnek, főleg az anyatejes táplálásnak.