Anafilaxiás sokk

Anafilaxiás sokk

Mi az az anafilaxia?

Az anafilaxia az allergia legsúlyosabb tünet együttese, életveszélyes klinikai állapotot jelent. Lényege, hogy az allergiás egyén szervezetébe jutó allergén hatására nagy mennyiségben szabadulnak fel gyulladáskeltő kémiai anyagok a sejtekből és a szövetekből. Ezek az anyagok, a hisztamin és az ahhoz hasonló ún. biogén aminok olyan súlyos keringési és légzési zavart okoznak, amely eszméletvesztéshez, sürgős orvosi ellátás hiányában halálhoz vezet.

Milyen gyakori az anafilaxia?

Az anafilaxia előfordulásának gyakoriságáról nincsenek pontos adatok. Becslések szerint 1000 kórházba kerülő, sürgősségi ellátást igénylő allergiás beteget tekintve 1 halálos kimenetelű anafilaxiás sokkal kell számolni.

Milyen tünetei vannak az anafilaxiának?

Az anafilaxia tünetei a viszketés, test szerte megjelenő csalánkiütések, bőrpír, az ajak, nyelv, gége, herezacskó nyálkahártyájának duzzanata, kétoldali kötőhártya gyulladás, orrfolyás, fejfájás. A tünetekhez rendszerint nehézlégzés, ritmuszavar, halálfélelem, hasmenés, hányás társul, sokkos állapotban a beteg elveszíti eszméletét. A kórkép fontos ismertető jele, hogy a tünetek rendszerint perceken belül, hirtelen és nagyon hevenyen jelennek meg, így legtöbbször a kiváltó ok rögtön felismerhető. Az anafilaxia néha két fázisban zajlik, vagyis a tünetek elmúlását követően 8-12 óra múlva kiújulás lehetséges. Ezért is indokolt a legalább 24 órás intézeti megfigyelés anafilaxiát elszenvedett betegeknél.

Mi történik az anafilaxiás reakció során?

A felszabaduló kémiai anyagoknak köszönhetően fokozott folyadékkiáramlás történik a szövetekbe így csökken a vérnyomás. A szív koszorús ereinek összehúzódása és a szívizomzat direkt károsítása miatt ritmuszavar, a hörgők izomzatának összehúzódása miatt nehézlégzés lép fel. A bőrön megjelenő csalánkiütések, bőrpír és viszketés szintén a hisztaminnak és ahhoz hasonló hatású anyagoknak köszönhető.

Milyen anyagok váltják ki az anafilaxiát?

Az anafilaxiát kiváltó leggyakoribb okok:
1. immunterápia ( különösen ha előtte a betegnél asztmás roham zajlott, vagy ha a beteg béta blokkolót szed, ez a gyógyszer magas vérnyomás betegség kezelésére szolgál)
2. élelmiszerek, ezek közül is leginkább a mogyoró, hüvelyesek, dió, hal, kagyló tej, tojás
3. rovarcsípés
4. latex (gumi)
5. terhelés kiváltotta anafilaxia (különösen, ha a beteg előtte fájdalomcsillapítót szedett be, vagy közvetlenül a fizikai aktivitás megkezdése előtt étkezett)

Kik veszélyeztetettek anafilaxia szempontjából?

Minden allergiás betegnél fennáll a veszélye az anafilaxiás reakciónak, amennyiben az allergiát kiváltó anyaggal kapcsolatba kerül. Különös veszélynek vannak kitéve azok a betegek, akik béta blokkolót, vagy NSAID gyulladáscsökkentőket szednek. Latex okozta anafilaxia pedig azoknál az allergiás betegeknél fordulhat elő, akik gumival kerülnek kapcsolatba, így az egészségügyi dolgozók, a húgyúti fejlődési rendellenességgel vagy nyitott gerinccel született gyermekek, gumiiparban dolgozók. A nem megfelelően gondozott, beállított pollen asztmások veszélyeztetettsége magasabb a jól kezelt betegekhez viszonyítva.

Az anafilaktoid reakcióról

Az anafilaxiához teljesen hasonló tünetegyüttes alakulhat ki álallergia révén, ezt anafilaktoid reakciónak nevezzük. Előfordulhat gyógyszerszedés kapcsán, kontrasztanyag adásakor, altatáskor, vagy vérkészítmények alkalmazása esetén. Kezelése azonos az anafilaxia kezelésével.

Hogyan diagnosztizálják az anafilaxiát?

Az anafilaxia diagnózisa elsősorban a kórelőzmény felvételére és a tünetekre alapul. Ennek alapján az esetek többségében egyértelműen kimondható az anafilaxia. A diagnózis vérteszttel megerősíthető, ilyenkor a kiváltó anyaggal szemben termelődött IgE ellenanyagot mutatják ki ( allergén specifikus IgE).Esetenként más kórképektől való elkülönítés miatt szükséges néhány laboratóriumi vizsgálat. Bőrtesztek végzése anafilaxia igazolására nem ajánlott, mivel a bőrteszt során a szervezetbe bejuttatott allergén ugyanúgy kiválthatja az anafilaxiás rohamot.

Hogyan kezelik az anafilaxiát?

Az anafilaxia életveszélyes állapot, ezért kezelése mindenképpen intézetben történik. Ennek során a nehézlégzést hörgtágítókkal, oxigén adásával próbálják oldani. A beteg alacsony vérnyomását és ritmuszavarát infúzióval és keringéstámogató gyógyszerekkel rendezik. Az anafilaxia kezelésében elsődleges az életmentő adrenalin injectió adása, melyet szükség szerint ismételnek. A fentieken kívül a beteg antihisztamin és szteroid tartalmú injectiót kap.

Hogyan gondozzuk az anafilaxiát elszenvedett betegeket?

A betegek gondozása magába foglalja az életmentő adrenalin önbelövő injectióval történő ellátást és az allergiás reakciót elősegítő gyógyszerek elhagyását is. A gondozásnak alapvető részét képezi a injectió alkalmazásának gyakorlati betanítása és a beteg felkészítése vészhelyzetekre. Célszerű a betegeket erre vonatkozó részletes akciótervvel ellátni.
Az anafilaxiás sokkot elszenvedett betegeket továbbá el kell látni olyan tájékoztatóval, amely a bármely orvosi ellátás során közreműködő kezelő orvost figyelmezteti és segíti az adott betegség gyógyszeres kezelésének megválasztásában. Ezt a figyelmeztető kártyát a betegnek magánál kell tartania főképp külföldre utazás, altatás előtt.
Különösen fontos az adott anafilaxiát kiváltó anyaggal szemben elérhető immunterápiás kezelési módról felvilágosítani és lehetőség szerint annak megfelelően kezelni is a beteget. A rovarcsípés allergiáknál bevált és szinte teljes gyógyulást ígérő immunterápia felajánlása kötelező méh- vagy darázscsípés okozta anafilaxia esetén.

Mit tegyünk anafilaxiás sokk vagy veszélye esetén?

1.Általános tünetek észlelése esetén (testszerte jelentkező csalánkiütések, nehézlégzés, hányinger, szédülés, kifejezett gyengeségérzés stb.) ne késlekedjen az életmentő injectió alkalmazásával!
2.Azonnal hívjon mentőt!
3.Ne induljon el egyedül, mert útközben eszméletét veszítheti!
4.Kerülje el lehetőség szerint az anafilaxiát okozó anyaggal való további érintkezést!
5.Készenléti hörgtágítóját nyugodtan alkalmazza nehézlégzés esetén!

Hogyan előzhetjük meg az anafilaxiát?

1.Amennyiben Ön allergiás betegségben szenved, kerülje a fájdalomcsillapítók szükségtelen szedését,melyek fokozhatják az anafilaxia kialakulásának veszélyét!
2.Figyelmeztesse orvosát allergiás betegségére béta – blokkoló, ACE gátló kezelés megkezdése előtt, ha Önnek magas vérnyomás betegsége is van.
3.Figyeljen a keresztallergia lehetőségére, ez ugyanis plusz allergénterhelést és ezáltal fokozottabb anafilaxia veszélyt jelent!A latex, mint az egyik leggyakoribb anafilaxiát kiváltó allergén keresztallergiát mutat pl. banánnal, így banán fogyasztásakor az anafilaxia veszélye fokozott latexallergiásoknál!
4.Amennyiben Önnek ételallergiája van fogyasztás előtt ellenőrizze az élelmiszer összetevőit!
5.Immunterápia alatt szorosan kövesse gondozó orvosának tanácsait!
6.Rovarcsípés allergia esetén követendő tanácsokat a rovarcsípés allergia fejezetben olvasottaknak megfelelően tartsa be!
7.Hordja magánál betegségével, állandó gyógyszereivel kapcsolatosa tájékoztató kártyáját!
8.Tájékoztassa családtagjait allergiás betegségéről és az életmentő injectió alkalmazásának módjáról!
9.Orvosi beavatkozások előtt (kontrasztanyagos vizsgálat, altatás) figyelmeztesse az orvost allergiás betegségéről!
10. Megfelelően kezelt, jól beállított allergiás betegség esetén az anafilaxiás roham veszélye is kisebb, járjon el gondozásra, kövesse orvosa tanácsait!

Összefoglalva:

Az anafilaxia életveszélyes állapotot jelent, az allergia megnyilvánulásának legsúlyosabb formája. Okai között szerepelnek a rovarcsípés-, latex-, ételallergia, valamint immunterápiás kezelés is kiválthat anafilaxiás rohamot. A kórképet biológiailag aktív, értágító hatású, hörgőgörcsöt és egyéb működési zavart okozó anyagok váltják ki, amelyek a szervezetbe bejutó allergiás betegségért felelős anyag, az allergén hatására szabadulnak fel a szövetekből. Tünetei a gyorsan kialakuló, testszerte megjelenő csalánkiütések, vizenyők, nehézlégzés, keringési problémák, eszméletvesztés. Klinikailag teljesen hasonló tünetekkel járhat az anafilaktoid reakció, amelyet főleg kontrasztanyagok, vérkészítmények, altatószerek váltanak ki álallergia útján.
Az anafilaxiát vérteszttel igazoljuk, kezelésében legfontosabb teendő az életmentő injectió azonnali alkalmazása, majd ezt követően intenzív osztályos ellátás. Megelőzéséhez az allergiás betegségben szenvedők széles körű felvilágosítása, anafilaxiát elszenvedettek szoros gondozása szükséges.